فرضیه چیست؟

فرضیه چیست؟

فرضیه معادل کلمه انگلیسی Hypothesis است که در پژوهش‌ها آن‌ را با H نشان می‌دهند و ازآنجاکه همیشه بیشتر از یک فرضیه در پژوهش داریم عددی را کنار آن اضافه می‌کنند.

به طور مثال: H1 یعنی فرضیه اول.

معمولاً گفته می‌شود هدف از انجام یک کار تحقیقی، حل یک مشکل یا کشف مسائل جدید است. مثلاً ما نمی‌دانیم آیا بین ایجاد محیط کاری آرام و بهره‌وری کارکنان رابطه‌ای وجود دارد یا خیر؟ ممکن است بگویید قطعاً رابطه‌ی مثبتی وجود دارد و هرچقدر محیط کاری آرام‌تر باشد بهره‌وری افزایش می‌یابد.

برای اینکه بدانید ایمپکت فاکتور چیست این مقاله را مطالعه کنید و برای دریافت مشاوره با ما تماس بگیرید.

اما ازنظر مسائل علمی این فقط یک حدس است و شاید حتی نسبت به افراد و مناطق مختلف دنیا متفاوت باشد. به طور مثال در کشورهای فقیر دغدغه کارکنان مسائل دیگری است و رابطه بین شرایط موجود در محیط کاری و بهره‌وری می‌تواند بسیار ناچیز باشد. پس در مسائل علمی نمی‌توان بر حدسیات متکی بود. باید با استفاده از روش‌ها و ابزارهای مختلف علمی، وجود یا عدم وجود رابطه بین پدیده‌ها را ثابت کرد.

برای دیدن پایگاه مقالات علمی پژوهشی به این صفحه مراجعه کنید.

اما شروع یک کار تحقیقی با همین حدسیات است که ما در تحقیق به آن‌ها فرضیات می‌گوییم. یعنی آنچه که در آخر تحقیق قرار است رد یا تائید شود. به عنوان مثال همین رابطه بین محیط کاری آرام و بهره‌وری کارکنان می‌تواند تحت عنوان یک فرضیه لحاظ شود. اگر با به‌کار بردن روش‌های علمی تائید یا رد شد می‌توان آن را به جامعه آماری تعمیم داد.

برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد مقالات پییر ریویو (Peer review) این مطلب را مطالعه کنید.

البته منظور ما همان جامعه آماری تحقیق است. یعنی مثلاً اگر ما این تحقیق را برای کارکنان شرکت آلفا در نظر گرفته‌ایم و این شرکت 2000 کارمند داشته باشد و ما به‌عنوان نمونه 200 نفر را انتخاب کرده باشیم حال می‌توانیم نتیجه بگیریم که برای تمام 2000 کارمند این شرکت رابطه بین محیط کاری آرام و بهره‌وری کارکنان برقرار است و مدیران می‌توانند برای افزایش بهره‌وری محیط کاری آرامی را ایجاد نمایند. اما به یاد داشته باشید که فرضیه تا زمانی که اثبات نشود همچنان یک فرضیه است و نمی‌توان آن را به جامعه آماری تعمیم داد.

چگونگی ترتیب نگارش مقاله را در این مطلب بخوانید.

خدمات تخصصی ژورنال یاب

انتخاب مجله، استخراج، ترجمه، ویراستاری و پلاجیاریسم

کلیه خدمات مربوط به آماده سازی مقاله شما از قبیل استخراج ، ترجمه، ویراستاری علمی و ساختاری و سنجش عدم سرقت علمی و انتخاب مجله در ژونال یاب به شما ارائه می گردد.

ارسال مقاله برای مجله با سطح دلخواه شما و اخذ پذیرش و چاپ مقاله

شما می توانید فرایند سابمیت مقاله خود را به متخصصان ژورنال یاب بسپارید. ما پذیرش و چاپ مقاله شما در مناسب ترین مجله با سطح دلخواه شما را تضمین میکنیم.

تاسیس و راه اندازی نشریه علمی

کلیه مراحل تاسیس نشریه علمی از اخذ مجوز تا راه اندازی سامانه های مدیریت نشریات و دریافت ایندکس های معتبر از قبیل علمی پژوهشی، ISI، Scopus، ISC و تبلیغات دریافت مقاله را برای شما انجام میدهیم.

تفاوت فرضیه با سؤال

هیچ فرقی بین فرضیه و سؤال وجود ندارد. شما می‌توانید جمله را به‌صورت سؤالی یا به‌صورت خبری (یعنی فرضیه) بنویسید. مثلاً در خصوص مورد بالا می‌توان چنین نوشت:
فرضیه: رابطه مثبت و معناداری بین محیط کاری آرام و بهره‌وری کارکنان وجود دارد.
سؤال: آیا رابطه مثبت و معناداری بین محیط کاری آرام و بهره‌وری کارکنان وجود دارد؟
به همین سادگی. حتی گاهی اوقات در پایان‌نامه‌ها هردو حالت فرضیه و سؤال باهم به کار می‌رود. این کار اصلاً ضرورتی ندارد و شاید هم بی‌معنی باشد. اما همه‌چیز به نظر اساتید راهنما و مشاور بستگی دارد.

مراحل چاپ مقاله در مجلات الزویر را در این مطلب بخوانید.

البته برخی از اساتید دانشگاه‌ها معتقدند که بهتر است جمله به‌صورت فرضیه نوشته شود.
به‌هرحال در پایان کار یعنی فصل پنجم پایان‌نامه نتیجه‌گیری می‌شود که آیا این رابطه وجود دارد یا خیر یا به زبان دیگر آیا فرضیه برقرار است؟ و در آنجا رد یا تائید شدن فرضیه به اینصوررت آورده می‌شود:
در صورت تائید شدن فرضیه: رابطه مثبت و معناداری بین محیط کاری آرام و بهره‌وری کارکنان وجود دارد.
در صورت رد شدن فرضیه: رابطه مثبت و معناداری بین محیط کاری آرام و بهره‌وری کارکنان وجود ندارد.

برای دانستن نحوه نوشتن مقاله و پایان نامه این مطلب را بخوانید و برای مشاوره با ما تماس بگیرید.

آیا باید تمام فرضیات پژوهش تائید شوند؟

قطعاً خیر. اگر قرار بود تمام فرضیات یک پژوهش تائید شود ضرورتی برای انجام یک پژوهش وجود نداشت زیرا زمانی که ما پژوهشی را شروع می‌کنیم هدفمان این است که ببینیم بین متغیرها رابطه ای وجود دارد یا خیر. یعنی فرضیاتی که در نظر گرفته‌ایم تائید خواهند شد یا خیر؟

برای افزایش سایتیشن مقاله خود این مطلب را بخوانید و برای مشاوره با ما تماس بگیرید.

متأسفانه برخی از دانشجویان اصرار دارند تا داده‌ها را طوری تغییر دهند که تمامی فرضیاتشان تائید شود. رد شدن یک فرضیه به معنی درست انجام ندادن پژوهش نیست. اتفاقاً به معنی گزارش صحیح نتایج تجزیه‌وتحلیل داده‌های آماری پژوهش است. یعنی شما داده‌ها را دست‌کاری نکرده‌اید پس این می‌تواند اعتبار پژوهش شما را بالاتر ببرد. به‌هرحال رد شدن یک یا چند تا از فرضیات ایرادی ندارد.

برای اینکه در مورد مرور ادبیات برای مقاله بیشتر بدانید این مطلب را مطالعه کنید.

اما برخی معتقدند در صورت رد شدن اکثر فرضیات می‌توان چنین نتیجه گرفت که شما مطالعه کافی در خصوص ارتباط متغیرها نداشته‌اید. (این نتیجه‌گیری چندان هم بیراه نیست زیرا اساساً فرضیات یا همان حدسیات بر اساس مطالعات پیشین در ذهن ما ایجاد می‌شود.) یعنی قبل از شروع پژوهش مقالات زیادی را مطالعه نکرده‌اید و حدسیات (یا همان فرضیات) شما چندان درست نبوده است و مبنای علمی نداشته است.

برای دریافت اطلاعات بیشتر و نحوه نوشتن چکیده مقاله این مطلب را مطالعه کنید.

5/5 - (1 امتیاز)

مشاوره رایگان

شماره  همراه خود را در کادر وارد نمائید. تیم پشتیبانی ما با شما تماس می گیرند.