دو روش اصلی برای نوشتن یک مقاله برای مجله علمی وجود دارد. روش اول به این صورت است که ابتدا مقاله را بنویسید و سپس تصمیم بگیرید که در کدام مجله چاپ کنید و روش دوم به این نحو است که ابتدا مجله را مشخص کنید و تصمیم بگیرید که میخواهید در کدام مجله مقاله خود را چاپ کنید و سپس مقاله خود را بنویسید. هر کدامیک از این روشها مزیتهای خاص خود را دارد. طریقه نوشتن مقاله افراد با یکدیگر متفاوت است و ممکن است آنها روش خود را با توجه به شرایط تغییر دهند. در ادامه در مورد طریقه نوشتن مقاله و نکات مرتبط با آن، بیشتر توضیح میدهیم.
روش نوشتن مقاله دانشجویی
افراد مختلف روش متفاوتی برای نگارش مقاله دارند. برای مثال یک دانشجوی دکترا که برای اولین بار میخواهد مقاله بنویسد، ممکن است نخست در مورد ژورنال تصمیم بگیرد و بعد به سایت ژورنال مراجعه کند و قسمت دستورالعمل و راهنمای نویسندگان (guideline for authors ) در سایت ژورنال را بخواند. سپس با توجه با اهداف و حوزه کاری مجله (scope)، مقاله خود را بنویسد. این کار به او در نحوه تهیه مقاله کمک میکند. اما اگر هدف استخراج مقاله از پایان نامه باشد، بهتر است دانشجو بعد از اتمام نگارش مقاله، به سایت ژورنالها مختلف مراجعه کند تا مجلهای پیدا کند که حوزه کاری مجله (scope) با موضوع مقاله یکی باشد.
نکات مهم در نگارش مقاله
مهم نیست که با استفاده کدامیک از روشهای بیان شده مقاله خود را میخواهید بنویسید، نکته مهم این است که مقاله خود را در عین سادگی، دقیق بنویسید و اشتباهات گرامری و دستوری کمی در نوشته خود داشته باشید. هنگامی که مقاله خود را مینویسید حتماً ساختار و قواعد مقاله نویسی را رعایت کنید و در آخر مقالات فارسی را با کمک نرم افزار ویراستیار ویرایش کرده و برای ادیت مقالات انگلیسی از نرم افزار گرامرلی استفاده کنید.
وقتی که شما مقاله خود را نوشتید باید مقاله خود را در یک ژورنال معتبر داخلی و یا خارجی چاپ کنید تا بتوانید در رزومه تحصیلی و کاری خود به آن استناد کنید. پیش از سابمیت و ارسال مقاله به ژورنال مدنظر خود حتماً به سایت ژورنال مراجعه کنید و قسمت راهنمای نویسندگان را با دقت مطالعه کنید. برخی از مجلات، همه چیز را در مورد طول، ساختار، قالب و محتوای مقاله و همچنین در مورد عنوان تیترهای اصلی و فرعی در بخشهای مختلف مقاله توضیح دادهاند. همچنین برخی از مجلات در مورد فونت، سایز و نحوه ترسیم جداول، نمودارها و شکلها دستورالعمل خاصی دارند. بعد از این که مقاله را به فرمت ژورنال درآوردید، مقاله را سابمیت کنید تا مقاله شما ریجکت نشود.
لینکهای مفید دیگر را نیز مطالعه کنید:
آموزش نرم افزار SPSS به مبتدیان