ضریب تاثیر مجلات علمی پژوهشی، یکی از معیارهای مهم برای بررسی کیفیت مجلات علمی پژوهشی و ژورنالها مختلف است. بعد از انتخاب موضوع مقاله، انجام تحقیق، جمعآوری دادهها و نوشتن مقاله، نوبت به انتخاب مجله و چاپ مقاله میرسد. به طبع همه پژوهشگران، دانشجویان و دانشگاهیان به دنبال چاپ مقاله در مجلات معتبر هستند. چاپ مقاله در مجلات معتبر یکی از معیارهایی است که اغلب از سوی سازمانهای تحقیقاتی و علمی برای ارزیابی پتانسیل و پذیرش محقق برای استخدام، ارتقا شغلی، بورس تحصیلی، جوایز و غیره استفاده میشود. در ادامه در مورد نحوه تشخیص اعتبار ژورنال توضیح داده میشود.
تشخیص اعتبار ژورنال
معیارهای مختلفی برای ارزیابی مجلات وجود دارد. یکی از معیارها برای بررسی کیفیت مجله، توجه به نمایه مجله است. به طور کلی ۴ نمایه و ایندکس معتبر بینالمللی وجود دارد: نمایه تامسون، نمایه اسکوپوس (Scopus)، پابمد (PubMed)، نمایه استنادی علوم جهان اسلام (ISC). چاپ مقاله در مجلاتی که نمایه تامسون یا اسکوپوس Scopus دارند آرزوی هر دانشجو و پژوهشگری است. مجلاتی که نمایه تامسون یا اسکوپوس Scopus دارند دارای اعتبار بیشتری نسبت به سایر مجلات هستند و امتیازی بیشتری در مصاحبههای مختلف شغلی و تحصیلی دارند. بعد از تامسون و اسکوپوس، نمایه پابمد (PubMed) و نمایه استنادی علوم جهان اسلام (ISC) در رتبههای بعدی از اعتبار قرار دارند. یکی دیگر از قدیمیترین و تاثیرگذارترین معیار برای مقایسه مجلات، توجه به ضریب تاثیر مجله (IF) است.
چگونه ایمپکت مقاله را بفهمیم
مقالات به تنهایی ایمپکت فاکتور ندارند و ایمپکت فاکتور برای مجلات و ژورنالهای مختلف محاسبه میشود. به ایمپکت فاکتور، ضریب تاثیر هم میگویند. ضریب تاثیر IF برای مجلاتی محاسبه شده است که در پایگاه داده اطلاعاتی JCR و تامسون نمایه شدهاند. مجلاتی که در تامسون و JCR نمایه دار نشده باشند، ضریب تاثیر IF ندارند. اغلب ایمپکت فاکتور ۲ ساله برای رتبهبندی مجله استفاده میشود. در سایت مجلات، ایمپکت فاکتور مجله اعلام شده است. ولی ایمپکت فاکتور اعلام شده در سایت برخی از مجلات زیاد معتبر نیست و حتماً در سایت impactfactor.ir چک کنید.